Tips

TipsEnTricks_1

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een touchscreen of digibord?
De zoektocht naar het juiste type touchscreen of digibord is meestal niet zo eenvoudig. Er zijn veel merken en verschillende aanbieders, waardoor het voor u een lastige opgave kan zijn om een goede keuze te maken. Wat zijn de belangrijkste punten om uw beslissing op te baseren? Ieder merk pretendeert namelijk het beste bord of de beste beamer aan te bieden met de meeste voordelen. Wij maken het beslissingsproces graag makkelijker voor u en hebben een aantal belangrijke aandachtspunten opgesteld:

 

  1. Voor welke doelgroep is het bord bedoeld?
  2. In wat voor type ruimte wordt het bord gebruikt?
  3. Welk type gebruiker gaat ermee werken?
  4. Welke software wordt er gebruikt of is er noodzakelijk?
  5. Wat is uw budget?
  6. De keuze voor verschillende merken en uitvoeringen per locatie

Wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met één van onze specialisten!

tips_welke doelgroep_voorbeeldC1. Voor welke doelgroep is het bord bedoeld?
Voor welke doelgroep(en) gaat u het digibord of touchscreen inzetten? Gebruikt u het presentatiemiddel voor zakelijke doeleinden of voor onderwijstoepassingen? Het antwoord hierop is een belangrijke beslissingsfactor. Wij lichten dit hieronder toe met een paar voorbeelden. Staat uw specifieke doelgroep er niet tussen? Neem dan contact op met ons op voor een advies op maat.

Voorbeeldsituatie A
U werkt bij een organisatie waarbij er regelmatig door verschillende collega’s vergaderingen, presentaties, teammeetings, trainingen of brainstormsessies belegd worden. In deze situatie adviseren wij u om een oplossing te kiezen die laagdrempelig en intuïtief werkt, ook binnen de bekende MS Office omgeving. De SMARTboard is voor de zakelijke markt een ideale oplossing.

Voorbeeldsituatie B
U werkt in het middelbaar of hoger onderwijs. U heeft hierbij te maken met wisselende docenten in de lokalen. Sommige docenten gebruiken het digibord veelvoudig, maar anderen zijn er minder bedreven in. Het is dan het meest praktisch om een bord te kiezen dat ook met een whiteboard marker beschreven kan worden. Op deze manier kunnen alle docenten gebruik maken van het presentatiemiddel. Een e-board van Legemaster biedt hierin uitkomst.

Voorbeeldsituatie C
U geeft les aan (jonge) kinderen. Een in hoogte verstelbaar systeem is dan het meest handig, zodat het bord voor de kinderen op een lagere hoogte geplaatst kan worden en voor leerkrachten op een hogere stand. De leerkracht kan met deze oplossing het overzicht behouden over de klas. In verband met de reikwijdte van de hoogte verstelling, komt in de meeste gevallen een constructie met kolommen het beste uit. 

2. In wat voor type ruimte wordt het bord gebruikt?
Voorbeeldsituatie A
Het is belangrijk dat het formaat van het bord optimaal is afgestemd op de grootte van de ruimte en het aantal aanwezige personen, zodat de gepresenteerde informatie voor iedereen goed zichtbaar is. Klik hier voor handige tips om het juiste formaat digibord of touchscreen te kiezen.

Voorbeeldsituatie B
Werken er meerdere personen tegelijk achter één bord? Houd hier dan rekening mee in het type bord dat u wilt aanschaffen. Een bord met multi-touch functionaliteit, zoals de CTOUCH Laser 10 punts multitouch, is hiervoor een ideale oplossing.

Voorbeeldsituatie C
U gaat het bord gebruiken in een ruimte waar de kans op beschadigingen groter is? Bijvoorbeeld in een techniekruimte? Een bord met een zeer hard oppervlak, zoals Legamaster is dan een verstandige optie. Het is ook mogelijk een afsluitbare kabinetkast om het bord heen te plaatsen. Dit wordt ook gebruikt in situaties waarbij het lokaal na schooltijd voor andere activiteiten wordt gebruikt (bijvoorbeeld door de muziekschool).

Voorbeeldsituatie D
Is de kwaliteit van het geluid voor u van groot belang, bijvoorbeeld omdat het bord voor taalonderwijs wordt gebruikt? Zorg er dan voor dat u de juiste speakers aanschaft. In dit geval adviseren wij u actieve speakers. 

tips_welk type gebruiker_voobeeldB3. Welk type gebruiker gaat ermee werken?
Wat zijn de kenmerken van de gebruiker(s) van het bord en welke toepassingen gebruiken zij? 

Voorbeeldsituatie A
Is de gebruiker van de touchscreen een ervaren of actieve pc gebruiker, met kennis van zaken over softwareprogramma´s? Dan adviseren wij u een bord met meerdere softwaremogelijkheden en uitbreidingsopties. Werkt u met verschillende merken touchscreens op uw locatie? Dan is bordonafhankelijke software de juiste keuze voor u.

Voorbeeldsituatie B
Wanneer de gebruikers voornamelijk werken met standaardprogramma’s zoals internetbrowsers, PowerPoint, Word, Excel en (bord)software van de diverse uitgeverijen, dan is de keuze voor softwarevriendelijke borden minder van belang. In dat geval is het beter om te kiezen voor een eenvoudig softwareprogramma.

4. Welke software wordt er gebruikt of is noodzakelijk?
Zijn de functionaliteiten van de meegeleverde bordsoftware voor u een belangrijke factor? Sommige aanbieders benadrukken dit sterk. Standaard functionaliteiten zoals tekenen in Office programma’s, zoeklicht, whiteboard scherm, sjablonen, penkleur en lijndikte, zijn onderdeel van vrijwel elk softwarepakket. Deze factoren hoeft u dus niet mee te laten wegen in uw keuze.

Daarnaast hebben de meeste merken een mediabibliotheek, hetzij de ene meer uitgebreid dan de andere. Werkt u voornamelijk met standaard MS Office pakket of andere programma’s van educatieve uitgeverijen in combinatie met het whiteboardprogramma? Dan is de bijgeleverde software minder bepalend voor uw uiteindelijke keuze.

Steeds meer traditionele uitgeverijen brengen educatieve softwareprogramma’s op de markt die aansluiten op de lesstof. Deze programma’s zijn over het algemeen op elk merk bord te gebruiken. Daarnaast verschijnen er met enige regelmaat bordonafhankelijke softwareprogramma’s, waarin u zelf interactieve lessen kunt ontwikkelen. 

5. Wat is uw budget?
Uiteraard speelt het budget een belangrijke rol in uw uiteindelijke beslissing. De prijzen van onze presentatieoplossingen lopen uiteen en zijn afhankelijk van de gewenste opstelling en de accessoires. Wij adviseren u graag over de meest optimale oplossing in uw situatie, die past bij uw budget. Samen met u bekijken wij de beschikbare ruimtes voor de presentatieoplossingen en ondersteunen u in de budgetbeoordeling. Met als uiteindelijk doel: de beste keuze voor uw situatie. Naast onze standaardoplossingen leveren wij ook maatwerk, geheel afgestemd op uw specifieke wensen en eisen.

6. De keuze voor verschillende merken en uitvoeringen per locatie.
Wilt u verschillende soorten of merken borden per locatie aanschaffen? Dan is het belangrijk dat een afdeling of groep gebruikers die meerdere ruimtes delen, dezelfde bordonafhankelijke software of dezelfde bordsoftware gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een bordonafhankelijk softwarepakket voor elk merk en type bord in uw organisatie. Hiermee behoudt u, met het oog op de toekomst, optimale keuzevrijheid in het bord. Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie of een advies-op-maat?
Graag denken wij met u mee over de juiste oplossing voor úw situatie. Neem voor een vrijblijvend advies of een offerte-aanvraag contact met ons op. Wilt u kennismaken met ons veelzijdige aanbod? Kom dan gerust langs voor een bezoek aan onze showroom: wij ontvangen u graag!