Een touchscreen of digibord in de klas?

Vaak krijgen wij vanuit scholen de vraag wanneer je nu het beste voor een touchscreen of voor een digibord kunt kiezen. Dergelijke vraagstukken benaderen wij altijd vanuit het oogpunt van de school. Hierbij houden wij rekening met de onderwijskundige wensen van de school, maar ook het kostenplaatje en de technische mogelijkheden.

Home_Nieuws_touchscreen of digibordOm met de onderwijskundige wensen te beginnen. Het formaat van het bord dat u kiest, is een bepalend aspect voor het type onderwijs dat u aanbiedt. Als u een bord flexibel wilt inzetten voor het werken in kleine groepjes (bijvoorbeeld mobiel), dan heeft u geen groot formaat nodig. Dit zou het verplaatsen alleen maar lastiger maken. Hetzelfde geldt voor een bord in de kleuterklas. In beide situaties is een touchscreen van bijvoorbeeld 55 inch een uitermate geschikte oplossing. Bijkomend voordeel van het kleine(re) formaat, is dat de kosten van een dergelijke oplossing lager uitvallen dan een complete digibord opstelling met digibord en beamer.

Een situatie die ook vaak voorkomt, is dat scholen met digiborden (in combinatie met beamers) niet tevreden zijn over de lichtopbrengst van de beamers. In dit geval worden touchscreens ook overwogen, omdat touchscreens een betere helderheid hebben in vergelijking met de (oude) beamers. Er zijn dan twee opties mogelijk.

De meest ingrijpende en meest kostbare optie is om de complete digibord opstelling te vervangen voor een nieuwe touchscreen opstelling. Om dit budgettair te kunnen verantwoorden, is het mogelijk om de garantietermijn van de touchscreens te verlengen. Hierdoor kunt u de aanschafprijs van het bord in een langere periode afschrijven. Besef alleen wel dat het niet makkelijk is om in te schatten wat de onderwijsbehoefte aan ICT over vijf jaar (of langer) zal zijn.

Home_nieuws_touchscreens of digibord_1Een andere optie is om het probleem met de beamers aan te pakken, namelijk de lichtopbrengst. Een beamer kan wellicht gereinigd worden of met een nieuwe lamp beter presteren. Wij inventariseren voor u de beamers bij u op locatie en geven u een passend advies. Het kan zijn dat de beamer is afgeschreven en dat u deze dient te vervangen. Met een nieuwe beamer kunt u dan prima nog een aantal jaar van het bestaande digibord gebruik maken. De kosten van het vervangen van een beamer staan uiteraard niet in verhouding met de eventuele kosten van een compleet nieuwe touchscreen opstelling.

Zo ziet u dat er voor iedere vraag verschillende oplossingen mogelijk zijn. Graag bespreken wij met u de voor- en nadelen om zo tot een onderwijskundig, technisch en budgettair geschikte oplossing te komen die het beste past in uw situatie. Meer weten? Neem voor een vrijblijvend advies contact op met één van onze specialisten >>

Ga terug