Producten en oplossingen

ProductenOplossingen_1Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een touchscreen en een digibord?
Een touchscreen is een LED display met een ingebouwde touchtechniek. Een digibordopstelling bestaat uit een beamer die het beeld projecteert op een interactief bord. Beide opstellingen worden verbonden met een pc of laptop, die middels touch bediend kunnen worden. In theorie hebben een digibord en een touchscreen praktisch dezelfde mogelijkheden.

Welke verschillen zijn er in de praktijk te ervaren?

 • De beeldkwaliteit van een touchscreen is beter vanwege de hogere resolutie, de helderheid en het contrast.
 • Een touchscreen is minder gevoelig voor zonlicht dan een projectie-oplossing.
 • Een touchscreen is eenvoudiger mobiel te gebruiken.
 • Een digibordopstelling bestaat uit twee onderdelen (bord en beamer) waardoor deze gekalibreerd moet worden. Bij een touchscreen is kalibreren niet nodig.
 • Touchscreen is meer duurzaam in het gebruik, behoeft nauwelijks onderhoud en lampenvervanging is niet nodig (dit is wel het geval bij beamers).
 • Gebruikelijke maten voor digiborden zijn 78 inch of 87 inch en zijn ideaal voor grote ruimtes zoals een vergaderzaal of een klaslokaal. Touchscreens van dit formaat zijn in aanschaf over het algemeen duurder dan een digibordopstelling.

Welk formaat touchscreen past het beste in onze vergaderruimte?
De keuze voor een bepaald formaat scherm is afhankelijk van de situatie, de gebruikers, de ruimte en de toepassing. Voor vergaderingstoepassingen zijn in principe twee vragen belangrijk:

1. In welk type ruimte wordt de oplossing ingezet c.q. hoeveel personen zijn er gemiddeld in de ruimte aanwezig? Vuistregels:

 • Spreekkamer of kleine vergaderruimte (max. 8 personen)     55” – 60” scherm
 • Standaard vergaderruimte (ca. 8 – 20 personen)                    65” – 70” scherm
 • Grote vergaderruimte (vanaf 20 personen)                             84” of groter scherm

2. Wat gaat u presenteren?

 • Toepassingen zoals Excel, foto’s en digitale tekeningen vereisen een optimale weergave van details. Kies bij deze toepassingen voor een groter formaat scherm met een hoge(re) resolutie.
 • Wanneer u veel aantekeningen maakt, is het prettig om meer (schrijf)ruimte te hebben. Let hierop met betrekking tot de leesafstand van de aanwezigen. Een kleiner scherm ‘dwingt’ gebruikers om kleiner te schrijven en dit kan ten koste gaan van de leesbaarheid.
 • Indien het scherm voornamelijk voor PowerPointpresentaties of videoconferencing wordt gebruikt, voldoet een kleiner scherm veelal.

Uiteraard denken onze specialisten graag met u mee over de juiste oplossing in uw situatie. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies op maat.

Welk formaat touchscreen past het beste bij onze onderwijssituatie?
ProductenOplossingen_2Er zijn veel verschillende soorten onderwijsvormen, waarvoor meerdere digitale presentatiemiddelen ingezet kunnen worden. Het bepalen van het formaat is een eerste belangrijke keuze. Vuistregels:

 • Kleuterklassen (als hoek, in de kring, instructie in kleine groep) 55” scherm
 • Mobiel gebruik / gebruik in groepen 55” – 60” scherm
 • Klassikaal gebruik 65” – 87” scherm

Welke type bevestiging voor touchscreen past het beste bij ons onderwijs?
Er zijn diverse bevestigingsmogelijkheden voor touchscreens: mobiel, in hoogte verstelbaar, zwenkbaar.

 • Indien een touchscreen zowel door de leerkracht als door (jongere) leerlingen gebruikt gaat worden, is het handig om het scherm in hoogte verstelbaar te maken. Hiervoor kunnen wij u verschillende handige systemen aanbieden. Neem contact op met één van onze specialisten en laat u adviseren over de uiteenlopende mogelijkheden.
 • Een mobiel scherm is uitermate praktisch als u een touchscreen in meerdere ruimtes wilt gebruiken. Denk er ook altijd aan dat er een pc of laptop op het onderstel geplaatst moet worden.
 • Een Sweezz beugel is bij uitstek geschikt voor adaptief onderwijs. Breng het scherm naar de zijkant van het lokaal en creëer een afgeschermd hoekje. In dit hoekje kan aan een klein groep leerlingen onderwijs op maat worden aangeboden, zonder de rest van de klas af te leiden.

Wij hebben nog een beamer staan. Kan ik dan ook alleen een ‘los’ digibord kopen?
Ja, dat is zeker mogelijk. Laat ons weten welk type beamer u heeft en wij kunnen u een geschikte oplossing aanbieden. Let op: ‘standaard’ beamers zijn minder geschikt om te gebruiken in combinatie met een digibord vanwege de grote projectieafstand. Het is gebruikelijk om voor een digibordopstelling een Ultra Short Throw beamer te kiezen, zodat de presentator niet in het licht kijkt of voor het beeld staat.

Werkt een touchscreen of digibord ook met een Apple TV of Chromecast?
Ja, op ieder digibord of touchscreen (met een HDMI-aansluiting) kan ook een Apple TV of Chromecast aangesloten worden. Hiermee kunt u eenvoudig het beeld van uw tablet draadloos presenteren op het touchscreen of digibord. De touch-functie wordt echter niet ondersteund.

Kan een touchscreen of digibord ook gebruikt worden voor videoconferencing?
Ja, zowel een touchscreen als een digibord zijn uitstekend te gebruiken voor videoconferencing. Afhankelijk van het videoconferencing systeem dat u gebruikt, adviseren onze specialisten u graag over de mogelijkheden: neem contact op >>

Wat is een Short Throw en Ultra Short Throw beamer?
Dankzij de sterke opkomst van digiborden heeft de ontwikkeling van de Short Throw beamers een enorme vlucht genomen. Short Throw beamers zijn beamers die vanaf een korte afstand een groot beeld kunnen projecteren. Deze afstand varieert gemiddeld voor een 77 inch digibord tussen de 30 en 120 cm. Door deze afstand kijkt en staat de gebruiker minder in het licht van de beamer. Dit is niet alleen beter voor de ogen, maar uiteraard ook praktischer omdat het geprojecteerde beeld goed zichtbaar is.

Hitachi beamer – Klepje gaat niet (goed) open / is dicht / blijft steken
Bij een Hitachi beamer van de types ED-A 100, 101, 110 of 111 wordt het beeld via een uitklapbaar spiegeltje geprojecteerd. Dit spiegeltje wordt aangedreven door een motor, die in de loop van de tijd defect kan gaan. Symptomen hiervan zijn dat het klepje, waar de spiegel aan vast zit, niet meer open of dicht gaat of tijdens het wisselen van positie hapert of blijft steken. Dit kan opgelost worden door het plaatsen van een nieuwe motor.

Wat is een interactieve beamer?
Een interactieve beamer is een projector die van een witte muur een interactief oppervlak kan maken. Hoe dat werkt? De beamer hangt dichtbij het werkoppervlak (Ultra Short Throw). In de projector zitten sensoren die detecteren waar de pen (op batterijen) zich op het werkoppervlak bevindt. De sensoren geven de acties van de pen op het oppervlak door aan de pc, die aan de projector aangesloten is. De interactieve projector ziet eruit als een gewone beamer.

Kunnen vingerafdrukken, vuil of krassen storingen veroorzaken op een touchscreen?
Nee, vingerafdrukken, vuil en zelfs oppervlakte krassen hebben geen invloed op het goed functioneren van de touchmonitor. Een touchscreenmonitor met gehard glas is uiteraard ook krasbestendig.